Eenkennigheid bij papegaaien

Je wilt een papegaai kopen en snuffelt wat rond op het internet op zoek naar informatie. Daar hoop je adviezen te vinden over welke papegaai er bij jou, of bij jullie past. Je beland vast wel ergens op een forum en daar struikelen de tips en ervaringen over elkaar heen. Wat je daar ook nogal eens leest, is dat bepaalde soorten eenkennig zouden zijn. De grijze roodstaart papegaai wordt dat nog wel eens verweten, maar is dat nu wel zo?

Als eigenaar van papegaaien-speciaalzaak Hareco dier en vriend, gaan er heel wat jonge papegaaien, via mijn winkel de huiskamers in. Ik vind het ontzettend belangrijk dat dit het begin van een groot succes wordt tussen de nieuwe eigenaar die de papegaai gaat kopen, en het prachtige dier zelf. Naast dat we de nieuwe eigenaar een gezonde, zelfstandige en volledige geteste vogel mee geven, willen we er in onze voorlichting op gericht zijn om een juist verwachtingspatroon te scheppen. Ook als het gaat om hoe de papegaai, binnen het gezin zijn plaatsje inneemt.

Om iets van het gedrag van de papegaai te begrijpen, moeten we beginnen te kijken naar hoe hij zich in de natuur gedraagt. Het is dan belangrijk om als eerste op te merken dat vrijwel alle papegaaien groepsdieren zijn. Ze weten zich sociaal te gedragen binnen deze groep, en zullen niet zomaar agressief gedrag vertonen naar andere groepsleden. Als je een papegaai koopt, zal hij jouw gezin als groep gaan beschouwen! Hij zal zich dan sociaal gedragen naar iedereen die bij jouw gezin hoort. Bij het sociale gedrag van de papegaai hoort ook de neiging om altijd te proberen hoger op te komen in de rangorde van de groep. Dit gaat altijd ten koste van een zwakker lid! Als papegaaien eigenaar moet je dus zorgen om in rangorde een stuk hoger te staan dan de vogel. Hoe je dat doet is een verhaal op zich.
Sociaal, niet agressief gedrag houdt niet in dat de vogel vanzelfsprekend met iedereen in huis wil knuffelen en door hen aangeraakt wil worden. Ze willen best wat van je aannemen, je kan gewoon je dingen in de kooi doen, ze zullen je niet aanvallen buiten de kooi, maar aaien en knuffelen gaat net iets te ver. Dit heeft te maken met het tweede belangrijke punt en dat is dat de papegaai van nature monogaam is. Dit houdt in dat hij er maar een vaste partner op nahoudt. Tussen hen groeit een liefdesrelatie die eigenlijk alleen maar met de dood verbroken zal worden.
Ook binnen jou gezin als groep zal hij waarschijnlijk voor een bepaalde persoon een zwak hebben en daar als het ware verliefd op worden. Dat jouw papegaai niet door huis of gezinsleden geknuffeld wil worden is geen eenkennigheid maar hij wil gewoon trouw blijven aan zijn ‘partner’. Blijft er een opdringerige groepsgenoot proberen de vogel te verleiden op ‘ een flink portie vreemd gaan’ zal er wel eens een beet kunnen volgen. Is de vogel dan agressief of hebben we zijn natuurlijk gedrag niet gerespecteerd? Vaak geeft de psychisch gezonde vogel heel duidelijk aan wat hij wel en niet wil aan zijn lijf.

Nu zijn er natuurlijke voorbeelden genoeg van papegaaien die eenkennig zijn. De meeste voorbeelden zullen gaan om de grijze roodstaart, maar dit is gewoon omdat de grijze roodstaart papegaai veruit de meest gehouden soort is. Ik geloof dat eenkennigheid altijd een reden heeft, die in eerste instantie te maken heeft met het niet respecteren van het natuurlijk gedrag van de vogel. Ook kan het nog om import vogels gaan die door zoveel trauma’s zijn heen gegaan, dat het vertrouwen zo erg beschadigd is, dat ze hooguit een persoon gaan vertrouwen. Er zijn nog tienduizenden import grijze roodstaart papegaaien in de Nederlandse huiskamers.
Er zijn ook voorbeelden van papegaaien, waaronder grijze roodstaarten die echte allemansvrienden zijn. Dit zien we vaak als gewenst gedrag en het is misschien hartstikke leuk, maar als we kijken naar het natuurlijk gedrag is het niet iets wat we van een vogel mogen verwachten als we een papegaai gaan kopen. Vaak ontstaat dit gedrag in een erg druk huishouden of een drukke plaats, waar de papegaai zich niet zo erg met een bepaalde groep mensen kan identificeren en waar hij dagelijks nieuwe mensen leert kennen. Als iedereen de papegaai met liefde benaderd kan je een echte allemansvriend krijgen, maar dit kan omslaan wanneer er mensen of kinderen komen die het dier verkeerd behandelen.

Is een papegaai of een grijze roodstaart in het bijzonder, dus eenkennig? Ik geloof het niet! Bij de aankoop van een papegaai mag je er van uitgaan dat bij een goed gesocialiseerde vogel, hij zich niet agresssief gedraagt, hij sociaal is naar leden van de groep en met een bepaald persoon in die groep een sterkere liefdes band ontwikkeld.

Tags: ,

3 Responses to “Eenkennigheid bij papegaaien”

 1. Arida12 december 2011 at 19:37 #

  Wij hebben 6 verschillende papagaaien en ze zijn allemaal verliefd op mijn man, maar ze vinden mij wel aardig maar hebben ook niets met me.
  Ik geef ze eten en maak de kooi schoon dat is handig zo,n huishoudster.verder is het een mooi stel.

 2. Kharoena28 december 2011 at 15:44 #

  Hallo!

  Ik heb in 2006 een grijze roodstaart bij jullie gekocht en hij was toen iets van 8 of 12 weken oud. Mijn papegaai is gelukkig niet eenkennig!

  Het lijkt alsof hij voor zichzelf een schema heeft gemaakt: sochtends brengt hij zijn tijd door met mijn moeder, na 17u hangt hij bij mij en na 20u, hangt hij bij mijn vader.
  Hij kan wel jaloers worden, als je hij bij je zit en je geeft hem geen aandacht. Bv als ik aan het telefoneren ben en hij zit op mn schouders, dan kan hij soms wel vervelend doen, van je moet met mij praten.

  Verder is het een schat van een vogel 🙂
  Een vogel die ook heel goed kan kroelen.

  Gr,

  Kharoena

 3. christiaan17 mei 2012 at 18:29 #

  Onze Coco was helemaal niet eenkennig tot ongeveer één jaar oud. Dan koos hij voor mijn vrouwtje, met wie hij knuffelt, paradeert, enz. tot en met possessiviteit.
  Niet meer met mij (als man). Maar ik ben de roedelleider van onze twee honden en hij weet dat. Hij accepteert mij als leider, en met wat consistent gedrag, komt hij ook op mijn schouder. Ik weet dat ik het knuffelen en zo achterwege moet laten, maar hij respecteert mij.
  Voor sommige mensen ligt dat moeilijk, ook met honden. De mens heeft een natuurlijke drang om huisdieren te knuffelen, waar de dieren zelf daar niet meteen behoefte aan hebben.