Gratis verzending voor alle bestellingen vanaf €50,-

Al meer dan 25 jaar dé papegaai specialist van Nederland

De papegaaien van vogelgoeroe Dirk-Jan zijn populair in het hele land: ‘Ze kunnen zelfs verliefd op je worden’

Met duizenden volgers op sociale media en meer dan een miljoen keer bekeken video’s zijn de vrij rondvliegende papegaaien uit Sliedrecht populair in het hele land. Eigenaar en vogelgoeroe Dirk-Jan van der Steen (42) laat zijn vijf vogels elke ochtend los. ‘Geen idee waar ze uithangen.’

De groep papegaaien van Dirk-Jan trekt elke dag veel bekijks in het dorp. Als de vijf over het winkelplein vliegen en neerstrijken in een boom, houden veel mensen zich op om het tafereel bewonderend gade te slaan. De bonte vogels vliegen door tuinen, over balkons, over auto’s, fietsers en wandelaars. Kilometers ver. En ’s avonds keren ze weer huiswaarts. Even wat eten, kroelen en slapen. Om de volgende ochtend weer te proeven van de hen zo gegunde vrijheid. ‘Op zaterdagen staat hier soms 25 man voor de deur te kijken hoe ik ze loslaat.’

Een leuke dag

Waar de papegaaien elke dag uithangen? Dirk-Jan weet het niet precies. ,,Ze vliegen elke dag in een straal van een paar kilometer rondom mijn winkel – Hareco Dier en Vriend. Laatst trof iemand ze in Boven-Hardinxveld aan, dat is 8 kilometer verderop. En ze steken ook wel eens de rivier over naar de Biesbosch. Het gebied wordt steeds groter. Feit is dat ze elke dag weer netjes terugkomen, rond een uur of 17.00. En dan hebben ze vast een leuke dag gehad.”

Niet iedereen was altijd blij met de vogels. De eerste vogels zochten de gezellig­heid van mensen op, óók van publiek dat er niet op zat te wachten

Je vogels zó vrijlaten, een ogenschijnlijk unieke situatie in Nederland. ,,Maar eigenlijk wereldwijd uniek. Hoewel het uit Amerika overgewaaide freeflighten met vogels steeds populairder wordt, zie je dat het vrij rond laten vliegen van vogels nog steeds beperkt is. Dan gaan mensen met hun vogels een groot weiland op, waar die beesten dan een kwartier vrij rondjes vliegen. Maar ik laat mijn vogels écht vrij. Dat zie je niet vaak, ja, het gebeurt wel eens in heel dunbevolkte woestijnstaten in de VS, maar niet in een bebouwde zone zoals hier.”

Vermoedelijk ook de reden dat duizenden mensen de dagelijkse beslommeringen van de papegaaien volgen, via Facebook en Instagram. Sommige video’s worden miljoenen keren bekeken. Mensen uit het hele land trekken naar de winkel van vogelgoeroe Dirk-Jan, om een graantje van zijn kennis mee te pikken. Én natuurlijk om zijn papegaaien aan te schaffen. ,,Maar de vogels die buitenvliegen zijn niet te koop, hoor.” De immense populariteit maakt zelfs dat Dirk-Jan zijn winkel, gespecialiseerd in papegaaien, binnenkort verhuist naar een veel groter pand op de Kerkbuurt. ,,We verkopen honderden papegaaien per jaar. Dat is veel. We zijn allang uit ons jasje gegroeid.”

Vogelgoeroe Dirk-Jan van der Steen (42) met twee van zijn freeflight papegaaien. © Victor van Breukelen

Er zijn waarschijnlijk maar weinig oplettende Sliedrechters die de vijf nog nooit voorbij hebben zien komen. De groep bonte vrijvliegers die elke dag een hoop harten steelt bestaat uit twee Ara Maracana’s genaamd Kiki en Starbucks, Soldatenara Djibdjib, Rover de Blauwgele ara en Kuifie de geelkuifkaketoe. Het heeft wel even geduurd voor Dirk-Jan een ‘goed team’ had.

Te veel herrie

,,Niet iedereen was altijd blij met de vogels. De eerste vogels waarmee ik vloog – toen ik drie jaar geleden begon – waren eigenlijk iets te sociaal, tam en brutaal. Ze zochten de gezelligheid van mensen op, óók van publiek dat er niet op zat te wachten, er niet op rekende of er soms zelfs bang van was. Daar heb ik wel van geleerd. Over de vogels die nu vliegen krijg ik nauwelijks klachten. Je hebt altijd wel een aantal mensen dat klaagt, over dat de papegaaien te veel herrie maken, bijvoorbeeld.”

Dirk-Jan zwaait met zijn armen. ‘Hup! Daar gaan ze!’ De vogels cirkelen nog wat rond voordat ze hun daglange uitstapje starten. Een zit in de boom, de ander op een garage en een op het balkon van de woning van Dirk-Jan, boven zijn winkel. Rover maakt een duikvlucht. ,,Mooi he, dat blauw en dat goud als die zon erop staat”, wijst Dirk-Jan. ,,Als ik door Sliedrecht loop – met of zonder vogels – krijg ik altijd tientallen opmerkingen en vragen. Dat mensen er zo van genieten de vogels te zien.”

Elke keer is spannend

De meest gestelde vragen aan Dirk-Jan: die vogels zijn hartstikke duur, ben je nooit bang dat ze niet terugkomen? En waarom doe je dit eigenlijk? ,,Ha! Logische vragen, toch? Bang dat Kiki, Starbucks, DjibDjib, Rover en Kuifie niet terugkomen, ben ik nooit. Ik heb door de jaren heen zoveel vertrouwen gekregen, ook door ervaring, dat ik me geen zorgen maak. Natuurlijk zouden ze kunnen worden gepakt door een roofvogel, aangereden door een auto, gestolen worden. Maar die kans acht ik zeer klein. Heb jij wel eens geprobeerd een kauw aan te rijden? Lukt je niet.”

Bang dat Kiki, Starbucks, DjibDjib, Rover en Kuifie niet terugkomen, ben ik nooit

Ondanks het rotsvaste vertrouwen in zijn vogels, is elke ‘eerste keer’ wél spannend. ,,De papegaai moet echt leren vliegen. Dat klinkt makkelijker dan het is. Je bent natuurlijk beperkt qua ruimte binnen. Een vogel kan daar nooit zoveel snelheid maken, niet goed oefenen. Vogels moeten bovendien uitvinden hoe ze moeten landen, hoe ze met hoge snelheid dalen, de bocht omgaan. En het gebeurt wel eens dat ze dan een nachtje in de boom slapen omdat ze niet weten hoe ze eruit komen of niet durven. Het is echt trainen. Je kunt niet zomaar met je vogel naar buiten stappen.”

Hoewel het uit Amerika overgewaaide freeflighten met vogels steeds populairder wordt, is de vrijheid die Dirk-Jan zijn vogels gunt uniek. © Victor van Breukelen

Als jochie van 8 jaar had Dirk-Jan met zijn vader een kauwtje uit een nest zien vallen en dát was eigenlijk het begin van zijn fascinatie – volgens hemzelf een regelrechte ‘obsessie’ – voor vogels. ,,Ik bracht die kauw groot en liet hem los. Toen merkte ik dat hij toch altijd in de buurt van mij bleef. Het beestje ging om met wilde kauwen, maar kwam ook altijd weer terug. En als ik ging fietsen ging ‘ie mee.”

Toen Dirk-Jan een jaar of 12 was ging hij in een vogelasiel werken, met jonge spreeuwen en merels. Ik merkte: van heel veel van die vogels kun je het vertrouwen winnen. En als je ze grootbrengt, in de natuur uitzet, verwilderen ze wel iets, maar ze houden ook altijd een band met je. Vanaf zijn 17e ging hij bij dierenwinkel Hareco werken. Daar kwam Dirk-Jan in contact met jonge papegaaien. ,,Twee jaar later was ik aan het kweken met papegaaien, samen met mijn vader.”

Beetje lef hebben

Tot hij voor 10 jaar naar Ethiopië en Somalië ging om vluchtelingenwerk te doen. ,,Nóg een passie van mij. Ik had eigenlijk niet verwacht ooit nog terug te keren naar Nederland. Maar omstandigheden zorgden daarvoor en voor je het wist werkte ik weer in dierenspeciaalzaak Hareco, die zich in 2017 specialiseerde in Hengelsport. ,,Ik heb toen gekozen een aparte winkel te houden die zich focust op papegaaien. Een klant van me inspireerde mij om met papegaaien te doen wat ik ook al met andere vogels deed. Vrij vliegen. Een beetje lef hebben, noem ik dat. Als die vogel heel graag bij je is, verandert dat dan niet als je ermee naar buiten stapt?”

Ze krijgen eigenlijk de vrijheid die ze verdienen

Een band met een wild dier

‘Kusje?’ Dirk-Jan zit op een mooie zomeravond op de fiets en drukt zijn lippen tegen de snavel van een van de twee ara’s op zijn schouder. De vogel lijkt zijn hoofd bereidwillig naar voren te buigen en herhaalt de woorden van zijn baas: ‘kusje’. Het is één van de vele video’s op de Instagrampagina van Dirk-Jan, en illustreert de liefde die hij heeft voor zijn beesten. Vogels, maar in het bijzonder papegaaien fascineren hem vanwege de immanente angst van de dieren. Ze zijn altijd geneigd van je weg te vliegen, schuw en achterdochtig te zijn.

,,Als je dáár dan vertrouwen van kunt winnen, dat is toch ontzettend gaaf?” De papegaai is, in tegenstelling tot de gedomesticeerde kat en hond, een wild dier. ,,Dus de vogel die bij ons in de huiskamer leeft is genetisch precies dezelfde vogel als die in het oerwoud in bijvoorbeeld Zuid-Amerika rondvliegt. Alle instincten zitten er nog in. Extra belonend om die uitdaging aan te gaan en er een band mee op te bouwen.”

Dirk-Jan in de ‘kraamkamer’ van zijn dierenwinkel. © Victor van Breukelen

Vrijheid geven

En het is niet zómaar een band, maar een heel speciale, meent Dirk-Jan. ,,Vogels laten zich niet door alles en iedereen aaien als ze tam zijn. Ze zijn gek op jóu. Ze vinden de een wel leuk, de ander niet. Dit kan zelfs binnen een gezin voorkomen: vader vinden ze leuk, moeder en kinderen niet, bijvoorbeeld. Ze kunnen zelfs verliefd op je worden.”

Dirk-Jan, gescheiden, heeft vijf kinderen (van 18, 16, 14, 8 en 6) en hoopt zijn passie op tenminste één van zijn nakomelingen over te dragen. De twee jongsten vinden het heel leuk. Ach, ik heb het goed voor elkaar. Wat ik hoopte is gelukt: het blijkt mogelijk om vogels zoveel mogelijk in vrijheid te laten leven en er tóch nog controle over te houden. Ik vind het leuk om te laten zien dat het kan. Ik ben geen bijzondere man. Het lukt omdat ik er veel tijd in heb gestopt. ,,Dit is toch prachtig? Ze krijgen eigenlijk de vrijheid die ze verdienen.”

‘Papegaaien kunnen zelfs verliefd op je worden.’ © Victor van Breukelen

Bron: AD:5 jan. 2020
Tekst: Amy van den Berg, Video: Karlijn Goorts, Fotografie: Victor van Breukelen
https://www.ad.nl/dordrecht/de-papegaaien-van-vogelgoeroe-dirk-jan-zijn-populair-in-het-hele-land-ze-kunnen-zelfs-verliefd-op-je-worden~a44c9798/

Geef een reactie

Ik ben Dirk-Jan

Dieren zijn van kinds af aan een passie voor me geweest. Ik was gek op alle soorten dieren maar vogels hadden in het bijzonder een plek in mijn hart. Vanaf mijn zeventiende jaar ben ik met papegaaien bezig.

Gratis verzending

Bestellingen vanaf €50,-

Niet tevreden?

14 dagen retourrecht

Nederland en België

Internationale service

Veilige betaalomgeving

SSL gecertificeerd

Helaas duurt de levering van producten langer dan normaal. Voeding leveren we z.s.m. uit, maar bestel op tijd zodat je niet zonder voer komt te zitten.

X
De waardering van www.harecodierenvriend.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 1361 reviews.

We gebruiken cookies voor de beste gebruikerservaring. Accepteer cookies voor een optimale weergave van de site.

Cookie settings

Below you can choose which kind of cookies you allow on this website. Click on the "Save cookie settings" button to apply your choice.

FunctionalOur website uses functional cookies. These cookies are necessary to let our website work.

AnalyticalOur website uses analytical cookies to make it possible to analyze our website and optimize for the purpose of a.o. the usability.

Social mediaOur website places social media cookies to show you 3rd party content like YouTube and FaceBook. These cookies may track your personal data.

AdvertisingOur website places advertising cookies to show you 3rd party advertisements based on your interests. These cookies may track your personal data.

OtherOur website places 3rd party cookies from other 3rd party services which aren't Analytical, Social media or Advertising.