Gratis verzending voor alle bestellingen vanaf €50,-

Al meer dan 25 jaar dé papegaai specialist van Nederland

Het karakter van een edelpapegaai

Edel papegaaien.

Een edel papegaai is van alle andere papegaaien soorten toch wel een hele bijzondere vogel.

Het begint al met de grote kleurverschillen tussen de man en de pop, maar ook met de karakter verschillen tussen de twee geslachten. Bij geen enkele andere soort zijn de verschillen zo groot. Nu zijn de verhalen die je soms leest over edelpapegaai vrouwtjes wel heel erg eenzijdig negatief, en daar wil ik wel wat nuance in brengen. Ze verschillen van de edelpapegaai mannen, die vaak als makkelijke vogels worden gezien, maar ook de edelpapegaai poppen zijn vaak ontzettend lief en leuk.

De ededelpapegaai popelpapegaai is net als de meeste papegaaien soorten een groepsdier, maar waar andere papegaaien als monogame paartjes in een groep leven, leeft de edelpapegaai in een groep van een stuk of zes tot acht vogels. Deze groepen bestaan uit 1 vrouw en de rest mannen. De edelpapegaai is dus niet monogaam en daarmee is het dus een uitzondering op alle andere soorten. Dit natuurlijke gedrag heeft invloed op een papegaai in gevangenschap en in de huiskamer, omdat een papegaai in een kooi, genetisch dezelfde vogel is als een papegaai die in de natuur in vrijheid leeft.

Een volwassen edelpapegaai pop leeft in de natuur in een heel klein terratorium. Vaak is haar gebied niet groter dan één boom met een holte waarin ze haar eieren uit broed en haar jongen groot brengt. Andere vogels doen dit vaak één keer per jaar, maar edepapegaaien willen gerust twee weken nadat de jongen zijn uitgevlogen weer aan het volgende nest beginnen. Om dit vol te houden heeft het vrouwtje baat bij een stuk of zeven mannen die haar en haar jongen van voedsel voorzien. In ruil daarvoor mogen de mannen iedere dag even met haar paren. Maar wanneer en met wie dat gebeurd bepaald het vrouwtje toch echt. Het popje is echt de baas. De mannen zijn wat sullige papegaaien. Ze hebben hun vaste vrouwtje, maar gaan ook nog wel eens vreemd. Wat ze anders maakt dan alle andere papegaaien mannen is dat ze het tolereren dat hun vrouwtje er ook andere mannen op na houd. En wat ik al schreef, zelf nemen ze het ook niet te nauw.

Hoe vertaald dit natuurlijke gedrag zich naar de huiskamer. Heel kort kan je zeggen dat het vrouwtje een klein baasje is en de man een sul. Ik zou een goed gesocialiseerde pop zeker niet agressief willen noemen, want dat is ze ook niet met haar mannen, maar ze is wel duidelijk in wat zij wilt dat er gebeurd. Ze heeft een sterk karakter! Daarbij werken haar hormonen op volle toeren wat er voor kan zorgen dat je wanneer de vogel geslachtsrijp is, met een soort van legkip in huis zit. Dit word gevolgd door een periode van broedsheid, waarbij de vogel ook niet zo te genieten is. Dit is overigens te voorkomen door bepaalde hormoonspuiten bij een vogelarts. Voor je er dus over denkt een edel papegaai pop te kopen, zijn dit gedragingen waarmee je rekening moet houden. Als je weet waar je aan begint kan een edel vrouwtje een leuke en lieve huiskamer vogel zijn. We horen ook van verschillende klanten terug dat hun edel pop liever is, wanneer er geen edel man aanwezig is. Ze blijken wat meer in hun natuurlijke gedrag te vervallen als er mannelijke soortgenoten zijn.

edelpapegaai manDe mannetje zijn heel anders. Zoals ik al schreef zijn de karakter verschillen bij geen enkele papegaaien soort zo groot. De edel papegaai man is vaak een goeierd. Wanneer ze goed gesocialiseerd zijn, heb je er een hele lieve vogel aan die, omdat ze niet monogaam zijn, ook veel minder voorkeur voor bepaalde personen heeft. Of ze nu bij de ene persoon of bij de ander op hun arm zitten, dat maakt ze niet zoveel uit. Natuurlijk moet er wel een zekere mate van vertrouwen zijn. Hoewel de edel papegaai graag bij je zit en van die aandacht geniet, zijn ze een stuk minder gek op gekriebel op hun kopje of op andere plaatsen. De gevoeligheid die andere papegaaien daar hebben is bij hen een stuk minder. Waarschijnlijk ook omdat ze van nature zelden als paartjes samen zitten te keuvelen. Mensen die voor een edel papegaai hebben gekozen zijn vaak stapel gek op hun lieve vogel, maar ik vraag me wel eens af of dit andersom ook zo is. Niet verkeerd bedoeld, en het is misschien een rare vergelijking maar de edel lijkt daarin wat op een poes. Toch wat stoïcijns op zichzelf en goed voor iedereen die goed voor hen is.

Een edel is absoluut een hele intelligente vogel. Dit merk je aan de dingen die je hen leren kan en hoe snel ze bepaald foerageer speelgoed door hebben. Ook kunnen ze erg goed imiteren.

Nog iets bijzonders aan de vogel is dat de edel papegaai in vergelijking met andere papegaaien soorten een stuk minder stof afgeven. Waarschijnlijk omdat ze toch een heel andere veerstructuur hebben. Er word gezegd dat mensen die allergisch zijn voor vogels, wel tegen een edel papegaai kunnen. Ik durf niet te zeggen of dit volledig waar is, dus mocht je een allergie voor vogels hebben en toch graag een papegaai willen, laat dit dan goed uitzoeken of probeer een aantal keren een edelpapegaai te bezoeken om te kijken hoe je er op reageert.

Een edel papegaai is over het algemeen geen drukke vogel en zou vooral een keuvelend geluid maken, maar je moet er rekening mee houden dat ze een aardige luide kreet kunnen produceren. Deze kreten zullen ze zo af en toe laten horen, zeker als de vogel wat ouder word. Deze luide kreten gaat vaak enkele malen per dag een paar minuten door. Meestal in de ochtend en aan het begin van de avond. Hou hier dus rekening mee en als je voor een edelpapegaai kiest, kies je ook hiervoor. Overmatig schreeuwen van papegaaien is niet normaal, maar dat ze zich af en toe laten horen met een volume dat wij als mens als hinderlijk kunnen ervaren hoort erbij.

Wanneer je een edelpapegaai overweegt aan te schaffen is het een beslissing die je neemt voor een aanzienlijke periode. Een jaar of 50 kunnen ze met een goede verzorging, met naast hun normale voeding veel fruit en groente, zeker worden. Als je ze goed hebt opgevoed zullen dit 50 jaren zijn waarvan je zult genieten van hun dolle uurtjes, hun prachtige kleuren, hun intelligentie en hun vertrouwen naar jou als mens.

11 comments

 1. Erg leuk en herkenbaar geschreven. Ik vind inderdaad dat ik met mijn bonte boertjes een “diepere” band heb dan met onze edel. Hij vind het wel best. Kroelen wil hij echt niet en schreeuwen kan hij ECHT goed haha maarja dat maakt hij weer goed met zijn schattige gebabbel.
  Ik vind zelf niet dat hij minder stof produceert dan mijn andere twee maar dat kan ook mijn ervaring zijn haha.
  Kortom wil je lekker knuffelen geen edel, wil je een makkelijke vogel die je aan het lachen maakt en graag overal mee naar toe gaat; Edel<3

 2. Dat niet monogame gedrag is ook juist de reden dat ik voor een edelman heb gekozen. Ivm de kinderen vind ik t juist belangrijk dat ze geen voorkeur hebben voor 1 persoon/geslacht.Hij zit dus ook graag bij iedereen van t gezin of familie. En idd t maakt hem niet uit bij wie hij als hij maar lekker zijn natje of droogje krijgt

 3. Wat leuk om te lezen! Ik heb zelf een edel popje en man ! Ik merk ook echt goed dat het popje de baas is en alles wil bepalen. Ze heeft ook een stuk meer temperament dan het mannetje! Die vind altijd alles leuk en gezellig! Het popje heeft soms ook dagen dat ze shaggie is lijkt wel haha 😉

 4. geweldig dat je schrijf hoe het ook kan dat de pop ook lief kan zijn wij hebben een man en pop en hier is de man dominant terwijl de pop erg onderdanig is en super lief ook als ze eitjes heeft en dat gebeurt een aantal keer per jaar is ze nog super lief en kan je haar gewoon pakken en aan de eitjes komen vind het af en toe vervelend dat de edelpop zo negatief in de aandacht kom

 5. Rob Koopman

  hallo allemaal ik heb 3 jaar geleden mijn edelman kloris genaamd gered uit een kooitje waar hij zich niet eens in kon keren en hij helemaal kaal was van het plukken (kale kip) en een mank pootje omdat zijn baasjes een weekend waren weggeweest en niet hadden gezien dat hij vast zat met zijn pootje bij mijn weten kan je niet weggaan een weekend zonder hem te verzorgen hij stond bij hun in de serre in een donker hoekje kloris is nu inmiddels 15 jaar en heeft hier een heel erg goed leven samen met mijn 4 poezen en 2 hondjes hij slaapt zelfs met onze poes Ernie in 1 mand ook gaat hij regelmatig als het weer het toelaat met mij mee op de scootmobiel om boodschappen waar hij graag gezien word in de winkels en hij is echt heel erg tam het is mijn maatje maar iedereen die hier komt man of vrouw kan hem van zijn kooi halen hoor et is een allemans vriendje terwijl hij toch vals was zeiden zijn vorige baasjes ik denk ook dat ik in de toekomst nog een edelpop voor hem erbij neemt

 6. Wij hebben nu een paar maanden een edel pop maar ze heeft wel degelijk voorkeur voor mensen vooral me moeder mag ze niet als ze in de buurt komt schiet ze fel in de verdediging en begint ze te bijten en te krijsen ze is ook heel zenuwachtig voor glas gerinkel borden die tegen elkaar aan komen stofzuiger en nog talloze apparaten en dingen. Daar in tegen is ze bij me vader en mij heel erg op der gemak ik kan alles met der doen als ze 1 van ons ziet rent ze van de ene naar de andere kant van der kooitje en is ze heel vrolijk als we der der uit pakken. Van vreemde mensen moet ze niks hebben ook hier is ze erg fel tegen ze is ook nog maar 4 maanden oud misschien dat het daar aan ligt en dat het nog weg trekt al met al is het een hele goede soort vogel die veel aandacht vergt!

 7. Lucienne en Millie

  Bedankt voor de info is toch altijd wel fijn iets meer achtergrond . Wij hebben sinds 10 jaar een mannetjes Edel inderdaad de beschrijving klopt helemaal deze week krijgen wij een vrouwtje erbij die weg moet bij haar vorige baasje laten we hopen dat het allemaal klikt .

 8. Ik heb sinds 9 maanden een edelpop. Ze is nu net twee jaar. Ik vind het een pittige vogel! De situatie hier is de volgende: Ze zit in een voliere buiten met een binnenhok in het tuinhuis. Naast haar zijn nog twee volieres en binnenhok met grote parkieten.
  Als ik in het tuinhuis ben mag de edel los en ook de parkietendeur gaat open. Nova gaat daar dan “op bezoek”. Dit gaat erg goed! Nova is trouwens tam en kan praten maar…. ze kan ook enorm krijsen.
  ’s Ochtends ben ik bij de vogels en speel, praat en zing met Nova, ’s avonds zelfde ritueel, zeker een uur. Tussendoor zien ze me ook. Elke keer als ik weg ga begint mevrouw (steeds langer) te krijsen. Ik negeer dat maar toch wordt het steeds meer.
  Nu vraag ik me af of ik haar maar bij de parkieten moet zetten of een kleine papegaai man (bonte boer?) bij haar. Kan haar wel weer laten kortwieken en wat vaker uit de voliere nemen op m’n arm maar de hele dag met een vogel op m’n arm is natuurlijk ook geen optie. Ik denk dat ze graag bij iemand of een andere vogel kan zitten zonder gaas er tussen. Dus tja, het blijft puzzelen en zoeken op internet wat een goede oplossing voor haar (en mij) zal zijn.

 9. Beste,

  Hierbij zou ik graag willen vragen wat ik aan het gedrag van mijn edel vrouwtje kan doen. Ze is pas 4 jr oud en en heeft nu agressief gedrag, bijt gedrag naar mijn edel man. Deze is 5 jaar oud en was al als eerste aanwezig in de kooi. Ik heb ze alle 2 vanaf 8 weken grootgebracht en met pap gevoerd dit is allemaal goed gekomen. Vrouwtje schreeuwt ook vaker dan de man. Ik weet niet meer wat ik nog kan doen om haar gedrag te veranderen. Edel vrouwtje is dominant dat weet ik wel , ik vind alleen probleem dat mijn mannetje flink wordt toegetakeld als ik ze samen zet. Ik ben radeloos en weet niet wat ik verder hier aan kan doen ik wil dat ze samen kunnen zijn, momenteel is dit onmogelijk vrouwtje jaagt mijn man weg, en gaat op hem inbijten. Mijn mannetje heeft andere gedrag. In de kooi heb ik hem een tennisbal gegeven dat ie zich ermee amuseert, dat doet ie ook op een hele rare manier parende beweging op de bal ja sorry ik weet niet hoe ik het beter kan uitleggen. Ik hoop dat jullie mij een raad kunnen geven en dat mijn edels eindelijk samen kunnen zijn.

  Alvast bedankt voor de moeite.

  Mvg Nas

 10. Wat is de beste voer voor een edel? Heb al 1 jaar een edel en nog steets ben ik niet uit welke voer de beste is naar de verse groente en fruit die ik dagelijks geef..

 11. I read the story you wrote about Eclectus parrot and it’s really the way you write. I grow this species ( Aruensis) and I like it very much. Right now I have a female and a male who I feed by hand. They were with the parents for 35 days. Now they are about 8 weeks old. What do you think about hand-raising?

  Best regards,
  Mr, Pasi Anttila
  Finland

Geef een reactie

Ik ben Dirk-Jan

Dieren zijn van kinds af aan een passie voor me geweest. Ik was gek op alle soorten dieren maar vogels hadden in het bijzonder een plek in mijn hart. Vanaf mijn zeventiende jaar ben ik met papegaaien bezig.

Gratis verzending

Bestellingen vanaf €50,-

Niet tevreden?

14 dagen retourrecht

Nederland en België

Internationale service

Veilige betaalomgeving

SSL gecertificeerd

Helaas duurt de levering van producten langer dan normaal. Voeding leveren we z.s.m. uit, maar bestel op tijd zodat je niet zonder voer komt te zitten.

X
De waardering van www.harecodierenvriend.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 1408 reviews.

We gebruiken cookies voor de beste gebruikerservaring. Accepteer cookies voor een optimale weergave van de site.

Cookie settings

Below you can choose which kind of cookies you allow on this website. Click on the "Save cookie settings" button to apply your choice.

FunctionalOur website uses functional cookies. These cookies are necessary to let our website work.

AnalyticalOur website uses analytical cookies to make it possible to analyze our website and optimize for the purpose of a.o. the usability.

Social mediaOur website places social media cookies to show you 3rd party content like YouTube and FaceBook. These cookies may track your personal data.

AdvertisingOur website places advertising cookies to show you 3rd party advertisements based on your interests. These cookies may track your personal data.

OtherOur website places 3rd party cookies from other 3rd party services which aren't Analytical, Social media or Advertising.