Nu zijn de verhalen die je soms leest over edelpapegaai vrouwtjes wel heel erg eenzijdig negatief, en daar wil ik wel wat nuance in brengen. Ze verschillen van de edelpapegaai mannen, die vaak als makkelijke vogels worden gezien, maar ook de edelpapegaai poppen zijn vaak ontzettend lief en leuk.
De edelpapegaai is net als de meeste papegaaien soorten een groepsdier, maar waar andere papegaaien als monogame paartjes in een groep leven, leeft de edelpapegaai in een groep van een stuk of zes tot acht vogels. Deze groepen bestaan uit 1 vrouw en de rest mannen. De edelpapegaai is dus niet monogaam en daarmee is het dus een uitzondering op alle andere soorten. Dit natuurlijke gedrag heeft invloed op een papegaai in gevangenschap en in de huiskamer, omdat een papegaai in een kooi, genetisch dezelfde vogel is als een papegaai die in de natuur in vrijheid leeft.
Een volwassen edelpapegaai pop leeft in de natuur in een heel klein terratorium. Vaak is haar gebied niet groter dan één boom met een holte waarin ze haar eieren uit broed en haar jongen groot brengt. Andere vogels doen dit vaak één keer per jaar, maar edepapegaaien willen gerust twee weken nadat de jongen zijn uitgevlogen weer aan het volgende nest beginnen. Om dit vol te houden heeft het vrouwtje baat bij een stuk of zeven mannen die haar en haar jongen van voedsel voorzien. In ruil daarvoor mogen de mannen iedere dag even met haar paren. Maar wanneer en met wie dat gebeurd bepaald het vrouwtje toch echt. Het popje is echt de baas. De mannen zijn wat sullige papegaaien. Ze hebben hun vaste vrouwtje, maar gaan ook nog wel eens vreemd. Wat ze anders maakt dan alle andere papegaaien mannen is dat ze het tolereren dat hun vrouwtje er ook andere mannen op na houd. En wat ik al schreef, zelf nemen ze het ook niet te nauw.
Hoe vertaald dit natuurlijke gedrag zich naar de huiskamer. Heel kort kan je zeggen dat het vrouwtje een klein baasje is en de man een sul. Ik zou een goed gesocialiseerde pop zeker niet agressief willen noemen, want dat is ze ook niet met haar mannen, maar ze is wel duidelijk in wat zij wilt dat er gebeurd. Ze heeft een sterk karakter! Daarbij werken haar hormonen op volle toeren wat er voor kan zorgen dat je wanneer de vogel geslachtsrijp is, met een soort van legkip in huis zit. Dit word gevolgd door een periode van broedsheid, waarbij de vogel ook niet zo te genieten is. Dit is overigens te voorkomen door bepaalde hormoonspuiten bij een vogelarts. Voor je er dus over denkt een edel papegaai pop te kopen, zijn dit gedragingen waarmee je rekening moet houden. Als je weet waar je aan begint kan een edel vrouwtje een leuke en lieve huiskamer vogel zijn. We horen ook van verschillende klanten terug dat hun edel pop liever is, wanneer er geen edel man aanwezig is. Ze blijken wat meer in hun natuurlijke gedrag te vervallen als er mannelijke soortgenoten zijn.
De mannetje zijn heel anders. Zoals ik al schreef zijn de karakter verschillen bij geen enkele papegaaien soort zo groot. De edel papegaai man is vaak een goeierd. Wanneer ze goed gesocialiseerd zijn, heb je er een hele lieve vogel aan die, omdat ze niet monogaam zijn, ook veel minder voorkeur voor bepaalde personen heeft. Of ze nu bij de ene persoon of bij de ander op hun arm zitten, dat maakt ze niet zoveel uit. Natuurlijk moet er wel een zekere mate van vertrouwen zijn. Hoewel de edel papegaai graag bij je zit en van die aandacht geniet, zijn ze een stuk minder gek op gekriebel op hun kopje of op andere plaatsen. De gevoeligheid die andere papegaaien daar hebben is bij hen een stuk minder. Waarschijnlijk ook omdat ze van nature zelden als paartjes samen zitten te keuvelen. Mensen die voor een edel papegaai hebben gekozen zijn vaak stapel gek op hun lieve vogel, maar ik vraag me wel eens af of dit andersom ook zo is. Niet verkeerd bedoeld, en het is misschien een rare vergelijking maar de edel lijkt daarin wat op een poes. Toch wat stoïcijns op zichzelf en goed voor iedereen die goed voor hen is.
Een edel is absoluut een hele intelligente vogel. Dit merk je aan de dingen die je hen leren kan en hoe snel ze bepaald foerageer speelgoed door hebben. Ook kunnen ze erg goed imiteren.
Nog iets bijzonders aan de vogel is dat de edel papegaai in vergelijking met andere papegaaien soorten een stuk minder stof afgeven. Waarschijnlijk omdat ze toch een heel andere veerstructuur hebben. Er word gezegd dat mensen die allergisch zijn voor vogels, wel tegen een edel papegaai kunnen. Ik durf niet te zeggen of dit volledig waar is, dus mocht je een allergie voor vogels hebben en toch graag een papegaai willen, laat dit dan goed uitzoeken of probeer een aantal keren een edelpapegaai te bezoeken om te kijken hoe je er op reageert.
Een edel papegaai is over het algemeen geen drukke vogel en zou vooral een keuvelend geluid maken, maar je moet er rekening mee houden dat ze een aardige luide kreet kunnen produceren. Deze kreten zullen ze zo af en toe laten horen, zeker als de vogel wat ouder word. Deze luide kreten gaat vaak enkele malen per dag een paar minuten door. Meestal in de ochtend en aan het begin van de avond. Hou hier dus rekening mee en als je voor een edelpapegaai kiest, kies je ook hiervoor. Overmatig schreeuwen van papegaaien is niet normaal, maar dat ze zich af en toe laten horen met een volume dat wij als mens als hinderlijk kunnen ervaren hoort erbij.
Wanneer je een edelpapegaai overweegt aan te schaffen is het een beslissing die je neemt voor een aanzienlijke periode. Een jaar of 50 kunnen ze met een goede verzorging, met naast hun normale voeding veel fruit en groente, zeker worden. Als je ze goed hebt opgevoed zullen dit 50 jaren zijn waarvan je zult genieten van hun dolle uurtjes, hun prachtige kleuren, hun intelligentie en hun vertrouwen naar jou als mens.
Meer weten over de beschikbaarheid van de edelpapegaai?
Wil je een edelpapegaai reserveren of heb je vragen over wanneer deze vogels beschikbaar zijn, neem dan contact met ons op. Mogelijk staan ze nu zelfs bij ons actueel aanbod op deze site.
Adres: Kerkbuurt 224, 3361 BN, Sliedrecht
Telefoon: 085-0438431
Email: info@harecodierenvriend.nl
Geïnteresseerd in een andere soort papegaai?
Wil je een vogel reserveren of heb je vragen over ons aanbod, neem dan contact met ons op. Ook als je een specifieke vogel zoekt die niet op onze site vermeld staat kunnen wij je mogelijk helpen.
Adres: Kerkbuurt 224, 3361 BN, Sliedrecht
Telefoon: 085-0438431
Email: info@harecodierenvriend.nl